Mitt skifte från kommersiell verksamhet till ideellt arbete

Allt eftersom jag fick mer kunskap om Divine Truth började jag inse att gåvoprincipen är det mest kärleksfulla sättet vi kan förhålla oss på till varandra. Eftersom jag vill testa och experimentera med det jag lär mig om Guds sanning började jag 2018 att förändra mitt förhållande till pengar, från att ”ta betalt” för mitt arbete till att istället ”ge”.  Det vill säga en förvandling från kommersiell verksamhet till ideellt arbete eller med andra ord från byteshandel – ”jag ger dig det här och du ger mig pengar som motprestation” – till gåvoprincipen – ”jag ger dig det här för att min önskan är att stödja dig att få ett lyckligare liv”.

Det första steget jag tog mot gåvoprincipen var att jag slutade bestämma vad de som gick i samtal hos mig skulle betala. Istället inbjöd jag till ett utforskande kring vad de ville och kunde betala utifrån vad de kände mitt stöd och min vägledning var värd för dem. De reaktioner jag fick var allt från ”Hjälp, jag vet inte vad jag ska betala!”, ”Vad är rimligt att betala?”, ”Vad kostar sånt här?” till ”Wow, vad häftigt”, ”Du är ju värd hur mycket som helst!”. Det skiftet ledde till att fakturorna nu hade olika belopp per timma istället för att alla fakturerades samma belopp per timma.

Min erfarenhet från de här åren är att det är en enorm förändring att skifta från kommersiellt till ideellt arbete, när man inte har någon annan inkomstkälla. Det väckte massor av känslor i mig! Vi är vana vid att få lön eller arvode för vårt arbete, vi upplever att de pengar vi tjänar bestämmer vårt värde och det är skrämmande att inte veta vad som kommer att flyta in på bankkontot. Kommer jag att ha tillräckligt för att kunna betala mina räkningar i slutet av månaden?

Så gåvoprincipen – hur fungerar den? En gåva ger du utan att ställa krav på mottagaren. Om du förväntar dig en gengåva eller en motprestation, eller blir sur om du inte får något, då är det inte en gåva utan byteshandel.

Jag känner fortfarande en del motstånd mot att säga att det inte kostar något att gå i samtal hos mig, eftersom jag behöver pengar för att leva, jag som alla andra! Men det visar bara att jag ännu inte har full tillit till att om jag gör det jag älskar att göra och det är kärleksfullt (enligt Guds definition) då kommer jag att få de pengar jag behöver! Och om jag inte har tillit till att Guds lagar alltid fungerar, då finns det rädsla i mig som jag behöver uppleva och förlösa.

Om du får en gåva av mig i form av stöd och vägledning och du känner dig tacksam, så väcker det troligen din önskan att ge mig en gåva, om du tillåter dig att känna efter. Inte som en motprestation eller som ett krav, det som vi kan hamna i kring julklapparna till julafton, utan för att du från ditt hjärta vill visa din tacksamhet för det du har fått av mig. Du vill kanske stödja mig så att jag kan fortsätta att stödja och vägleda dig och andra personer. Du kanske också känner dig inspirerad till att ge en gåva till en helt annan person, som du vill stödja.

Nästa steg i mitt skifte från byteshandel till gåvoprincip var att jag slutade skriva fakturor. Jag började istället skriva kvitton på de gåvor jag fick. Det innebar att jag helt överlämnade till personen jag haft samtal med att bestämma vad hen ville ge! Det kändes utmanande men samtidigt gav det en känsla av frihet.

I december 2021 avregistrerade jag mitt företag Livsbalans Daimon som jag har drivit i 18 år. Under dessa år har jag lärt mig att orsaken till de flesta problemen i våra liv är nedtryckta känslor som t.ex. rädsla, sorg och smärta. I takt med den erfarenheten har det växt fram en önskan och passion i mig att stödja människor att lära sig skillnaden mellan att leva i sina känslor och att uppleva och uttrycka dem med kroppen, så att de nedtryckta känslorna kan förlösas. Det är en kunskap som är enkel att förmedla, men stor som ett paradigmskifte att tillämpa. Att erövra den erfarenheten är värd allt arbete med att förlösa sina nedtryckta känslor, eftersom det skapar ett lyckligt liv!

Så, vad händer nu?

Jag fortsätter att erbjuda samtal och vägledning i personlig och andlig utveckling på ideell basis, nu som privatperson. Det blir det tredje steget i min förändring mot att tillämpa gåvoprincipen! Om det är det sista steget vet jag inte ännu. Mitt arbete kommer att ge mig utmaningar och möjligheter att upptäcka om det finns någon rädsla kvar i mig, för att inte få de pengar jag behöver för mitt uppehälle. Det är först när jag har upplevt och förlöst all den rädslan som jag faktiskt tillämpar gåvoprincipen fullt ut. Om det är nu eller om jag behöver ta fler steg får framtiden visa mig.

Det jag hittills har upplevt efter skiftet till gåvoprincipen är hur det känns att få en donation jämfört med hur det känns att få betalt för en faktura.

Skillnaden är mycket stor!

En betald faktura skapar i bästa fall en nöjd känsla ”Nu har jag fått betalt”.

En donation innebär att en våg av glädje och tacksamhet flyter genom mig!

Skillnaden mellan hur det känns att möta dig i samtal och vägledning med affärsprincipen och med gåvoprincipen är enorm! Med gåvoprincipen känns mötet mjukare, varmare, vänligare – helt enkelt mer kärleksfullt!

%d bloggare gillar detta: